informatorbudowlany.plinformatorbudowlany.pl
Strona główna informatorbudowlany.pl Początek bloku Kontakt z informatorbudowlany.pl Regulamin informatorbudowlany.pl Cennik informatorbudowlany.pl Poczta z informatorbudowlany.pl
STRONA GŁÓWNA POCZTĄTEK BLOKU KONTAKT REGULAMIN CENNIK POCZTA
Aktualnie 52 gości
Logowanie
Login: 
Hasło: 
 Nie pamiętam hasła
Zarejestruj się:
Osoba fizyczna   Firma
Menu
Katalog firm
Katalog towarów
Kosztorysy budowlane
Tablica ogłoszeń
Tłumaczenia on-line
Kreatory
Katalog stron WWW
Procedury, Druki, Pliki
Wydarzenia
Bankowość
Biznes
Budownictwo
Ekonomia, finanse
IBB Estimator
IBB Estimator
Informatyka, internet
Komunikaty
Nieruchomości
Praca
Prawo
Prognozy
Rozmaitości
Targi
UE
Prawo
Poczta
Konsultanci
Witam, czekam na pytania odnośnie spraw technicznych portalu (chwilowo niedostępny, zostaw wiadomość, jeżeli chcesz otrzymać odpowiedź podaj adres e-mail)
Wiadomość poufna 
 
Reklama
Informacje
Fraza:  

Oscypek, bryndza i miód w Brukseli
   Oscypek, bryndza podhalańska i miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich - to pierwsze polskie produkty regionalne, które zarejestruje Bruksela .
   Pierwsze trzy wnioski o zarejestrowanie polskich produktów regionalnych - oscypka, bryndzy podhalańskiej i miodów wrzosowych z Borów Dolnośląskich - trafiły w ubiegłym tygodniu do Komisji Europejskiej. Jeśli Bruksela je zatwierdzi (a ma na to pół roku), to tylko produkty wytwarzane w rejonach określonych we wnioskach będą mogły nosić zastrzeżone nazwy. Jeżeli np. oscypek zostanie zarejestrowany, to pod taką nazwą będzie można sprzedawać w Europie tylko sery produkowane w kilku powiatach południowej Polski.
   Ustawa o ochronie produktów tradycyjnych i regionalnych weszła w życie w ubiegłym tygodniu. Porządkuje ona stan prawny oraz stwarza polskim producentom możliwość korzystania z unijnych przepisów dotyczących ochrony nazw produktów rolnych i środków spożywczych.
   Reguluje ona m.in. tryb i zasady oceny wniosków o rejestrację nazw pochodzenia produktu, oznaczeń geograficznych i świadectw specyficznego ich charakteru. Wszystkimi tymi czynnościami zajmuje się teraz Ministerstwo Rolnictwa.
   Zdaniem ministra rolnictwa Wojciecha Olejniczaka w Polsce produkty regionalne są ciągle mało znane, dlatego resort rolnictwa planuje szeroką kampanię zachęcającą do ich kupowania. Wymienił m.in. miody pitne, ogórki narwiańskie czy wędliny wytwarzane tradycyjnymi metodami. Szacuje się, że w Polsce wytwarzanych jest około 700 takich unikalnych produktów spożywczych.
   W całej Unii zarejestrowanych jest 650 produktów regionalnych i 15 tradycyjnych. Najwięcej jest ich we Francji (łącznie 139) i we Włoszech (łącznie 138). Roczna wartość włoskich produktów regionalnych (bez win) sięga 8 mld euro, a ich eksport przynosi 1,3 mld euro rocznie. Produkty regionalne stanowią 10 proc. produkcji rolno-spożywczej w Europie. Chronione mogą być wszystkie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz piwo. Ochrona nie dotyczy win i napojów spirytusowych.


Źródło: Wyborcza (gazeta.pl) - Gazeta ogólnopolska
Dodał: pp

Data dodania: 26-02-2005

© 2003-2006 informatorbudowlany.pl kontakt problemy techniczne wyszukiwarka partnerzy zgłoś błąd

Nowe zasady dotyczące cookies. Aby nasza strona lepiej spełniała Państwa oczekiwania wykorzystujemy pliki cookies. Informujemy, że można zablokować zapisywanie ciasteczek, zmieniajšc ustawienia przeglšdarki. Szczegółowe informacje.